Na grubym czy na cienkim?

14 Maj

Dla wielu Polaków jest ulubionym daniem i najlepszą przekąską z rodzaju fast-food. To oczywiście pizza. Muranów, Białołęka czy Żoliborz, w każdej dzielnicy znajdziemy restauracje, które specjalizują się w podawaniu tego produktu. Najczęściej pierwszym pytaniem, jakie zadaje nam kelner jest to, czy chcemy pizze na cienkim, czy grubym cieście.

Dla większości z nas podział jest tutaj jasny

Jeśli mówimy o prawdziwej włoskiej pizzy z pomidorami, bazylią i serem mozzarella, to domyślnie chodzi nam też o cienkie ciasto. Grube kojarzy nam się raczej z amerykańską wersją pizzy, która najczęściej jest podawana z wieloma różnymi składnikami. Jednak podział ten nie jest wcale tak oczywisty. Pizza we Włoszech różni się od siebie, w zależności od miejsca jej powstawania. Mamy zatem bardzo cienka pizze, która jest wytwarzana najczęściej w okolicach Rzymu, a także pizzę neapolitańską, która jest już jednak nieco grubsza. O ile ciasto w przypadku rzymskiej pizzy ma wysokość trzech milimetrów, to ta z Neapolu może mieć wysokość nawet dwóch centymetrów. Jeszcze grubsze ciasto znajdziemy w pizzy sycylijskiej.

Na grubym czy na cienkim?

Trzeba jednak przyznać, że prawdziwe grube ciasto przywędrowało do nas z Ameryki

Wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest to wytwór słynnych firm i korporacji. Grube ciasto zaczęli wytwarzać sami emigranci z Włoch, którzy szybko zauważyli, że amerykańscy robotnicy, dużo chętniej wybierają pizze z wyższym spodem. Kolejne wersje pizzy tworzono więc na grubszym cieście. Z czasem pizza przestała przypominać jej włoski odpowiednik, gdzie obowiązywała zasada trzech składników. Dla amerykańskiego konsumenta ważna była nie tylko jakość, ale też ilość jedzenia. Stąd na cieście pojawiła się większa ilość sosu, a przede wszystkim sera i dodatków. Niestety na cienkim cieście taka ilość składników nie miała szansy się utrzymać. Grube ciasto stało się więc warunkiem. Dodatkowo szybko zorientowano się, że grube ciasto po prostu „zapycha” klientów. Dostrzeżono zatem ekonomiczne korzyści płynące ze stosowania takiej formuły pizzy. Dzisiejsze produkty tego typu potrafią mieć nawet kilka centymetrów wysokości.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-muranow

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *